Guggenheim Helsinki Competition

Architecture —

Our architectural vision for the Guggenheim Helsinki reimagines it as a multifaceted public center that resonates with its urban context, forming a new cultural icon through interconnected public spaces and building forms, each with a distinct character. This series of linked interventions addresses specific programmatic and spatial needs, allowing each area to function independently while contributing to a cohesive whole with visual ties to the harbor, sea, cityscape, and park. Unlike traditional singular structures, our design is a composition of interconnected elements, each adding to an architectural symphony crafted for Helsinki.

The structure is designed to harmonize with the scale of surrounding blocks while preserving sightlines to the sea. It arranges its components to optimize views of the park, ocean, and historic cityscape, forming five key areas: entry, events, support, gallery, and dining. This layout not only supports the museum’s programming but also enhances pedestrian connectivity, integrating seamlessly with Helsinki’s urban fabric.

Technologically, the building features a double skin to moderate temperature and shield from environmental pollutants. This separation allows for microclimates within the museum, using both conditioned and passive spaces effectively. Large façades capture daylight, and advanced materials like bronze-coated glazing improve thermal efficiency.

Echoing Finland’s connection with nature, the design integrates elements of sea and sky, enhancing the art-viewing experience with natural visuals and materials. The use of locally sourced materials like granite and timber underlines the commitment to sustainability, featuring a green roof that aids in water retention and insulation.

Our proposal for the Helsinki Guggenheim is a dynamic interplay of water, wood, stone, and metal, creating a space that is reflective and adaptive, truly embodying the museum’s mission through a design that speaks to both heritage and innovation.

Related Work